2012. február 27., hétfő

Nem akárhogy! (Kornis Mihály: Lehetőségek könyve c. kötetéről)

(Kornis Mihály: Lehetőségek könyve. CD-melléklettel. Kalligram, Pozsony, 2007.)

Kornis Mihály 2004 pünkösdjén faképnél hagyta a Napkelte élő adásában a műsorvezető Lakat T. Károlyt, valamint a két másik meghívottat, Réz Andrást és Hankiss Elemért.
A médiában szokatlan vagy ritka húzás azért következett be, mert a tévében futó, akkor éppen befejeződő valóságshow kapcsán Kornis nem volt hajlandó optimizmust színlelni, sőt, egyenesen súlyosan károsnak nevezte az egész produkciót, ellentétben beszélgetőtársaival, mire a műsorvezető és két meghívottja beléfojtották a szót.
Kornis ezt mondta: „Ez a műsor ugyanis az élethez semmit nem ad hozzá, hanem megtanítja a nem színészeket színészkedni, megtanítja az embereket kukucskálni, olyan igényeit elégíti ki az nézőknek, amit én inkább a barbarizálódás felé tett lépésnek, mint a kultúra felé...”


Mint látod, kedves Olvasó, nem fejezhette be a mondatát, azonban könnyen ki lehet egészíteni, és bizonyos értelemben jól is jön nekünk ez a félbehagyott mondat, mert a befejezése, a kiegészítése most, sokkal inkább, mint máskor maradéktalanul fontos. Van ebben a mondatvégben valami olyasmi (egyébként elképesztően egyszerű pár szó), amit ha most, a televízió hihetetlenül ártalmas műsorpolitikája közepette nem tudatosítunk, akkor végképp elvész valami.
A szerző legutóbbi munkája, a Lehetőségek könyve, bár biztosan sokan tudják, mi a mondat vége, segít befejezni azt a mondatot. De nem akárhogy.
Kornis hihetetlen, sokak szemében érthetetlen ellenállása a kor divatos és diktált „értékei” ellen a Lehetőségek könyvében hatványozottan van jelen, de annyira személyes hangon, annyira az egyes olvasóhoz szólva, mintha Kornis letett volna az egész világ megváltásáról. Kornis nem tett le róla, csupán azokhoz szól, akik hajlandóak még könyvet kézbe venni. Az Olvasóhoz szól, aki Te vagy. Nincs másképpen esélyed, csak ha kézbe veszel egy könyvet, akarja üzenni vélhetően.
Ne rémisszen meg, kedves Olvasó, hogy a könyvet elolvasva rossznak, lehetetlen alaknak, jóra és szeretetre érdemtelen embernek tartod magad, mert ez a dolgok rendje Kornisnál. Mondhatni, ez segít hozzá, hogy a napi tanítást – mert Kornis tanításszerűen mondja el véleményét a korról és rólad, Emberről – megérthesd. Soha személyesebbet nem hallhattál magadról mégis, mint amivel ebben a könyvben találkozhatsz, ha hajlandó vagy fellapozni.
Néha valóban bosszantó, ahogy Kornis beszél rólad, rólam, rólunk. Magáról. Értékrendje ugyanis szinte betarthatatlannak tetszik, azonban hiába keresünk bűnbakot magunkon kívül, erre is megtanít, nem a világ, nem a társadalom a hibás, hanem mi magunk. Hiszen a kezünkben a lehetőség, hogy a világból, a társadalomból felénk áradó rosszat, kártékonyságot elutasítsuk, nemet mondjunk rá. Hogy saját értékeink szerint éljünk, amit csak a belső énünk diktálhat.
Ne gondold azt mégse, kedves Olvasó, hogy tele van közhelyekkel a Lehetőségek könyve. Hiszen nézd meg, mindenki moralizál, és legelsősorban azok hirdetik fennhangon maguk tisztaságát, akik a legsárosabbak, hát akkor pont Kornist ne hallgatnád meg, akit félbeszakítottak, mert valami értelmeset mondott?!
Ha elolvasod a könyvet (olvass el minden este egy-egy fejezetet, úgy a legbiztosabb!), arra is rájössz: jó, hogy nem fejezte be 2004 pünkösdjén Kornis Mihály azt a mondatot a valóságshow kártékonyságáról. Ugyanis nem csak a valóságshow-k ártalmasságáról van szó, hanem általában véve arról az emberi viselkedésmódról, ami ráveszi az embereket, hogy kultúra címszó alatt hasonló produkciókat fogyasszanak.
Kornis romantikus (értsd: naiv) antikapitalizmusa, ahogy egy recenzense fogalmazott, pontosan arról szól, hogy a médiadiktátorok milyen könnyen rá tudják venni a tömegeket arra, hogy kultúraként fogyasszák azt, ami végképp nem az. A médiát uraló emberek nem tudják kiegészíteni azt a befejezetlen mondatot, mert félnek tőle. Így, befejezetlenül kell annak visszhangoznia, mert így komoly hatást fejthet ki.
És a Lehetőségek könyvének is egy ilyen visszhangzó, mégis tiszta mondatnak kell lennie. Kedves Olvasó, egészítsd ki, fejezd be, vagy csak hagyd visszhangzani a hallójárataidban – mindenképp megéri. Valami szokatlanul jó fog történni veled, ha így cselekszel. Ezt Kornistól biztosan tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése